Yeni Bir Dönem Başlıyor

Pek çok gelişim evresini geçerek ulaştığınız genç yetişkinlik döneminin getirdiği psikolojik ve fiziksel değişimlerle birlikte; birçok sınav sürecinden geçerek geldiğiniz yükseköğretim basamağı sizleri yeni bir başlangıca hazırlıyor. Yükseköğretim önceki eğitim dönemlerinden farklı olarak sizlerin yetişkin bireyler olma yolunda sosyal, kişisel, akademik anlamda birçok yenilikle karşılaşacağınız bir dönemi oluşturmaktadır.  

Bu dönem bireyin kimlik arayışı, kendini tanıma, kendi zihinsel ve duygusal yapısını yeniden inşa etme, farklılıkların varlığını kabul etme, bu farklılıklara uyum sağlama, kendi sorumluluklarını alma, kendini yönetme becerilerinin arttığı, sorumluluklarla birlikte özgürlüğün daha fazla hissedildiği bir dönem olacaktır. 

Bunların yanı sıra yükseköğretim süreci, bireyin evrensel değerler çerçevesinde bilimsel gelişmelere katkı sağlayacağı akademik ilerlemeyi barındırmaktadır. 

Pandemi ile de mücadele ettiğimiz bu günlerde fiziksel sağlığımız kadar ruh sağlığımızı korumamız ve birçok alanda karşılaştığımız yeni uygulamalara uyum sağlamamız da önem arz etmektedir. Özellikle akademik hayatınızda ilk defa karşılaştığınız online ve uzaktan eğitimlerden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için uyum sağlama becerilerinizi geliştirmeniz yeni bir düzenin işlemesi için oldukça önemlidirZ kuşağı bireyleri olarak bütün hayatınızda teknoloji ile iç içe olmuş olsanız bile teknolojinin eğitim sürecinin büyük bir parçası haline gelmesi ve yeni fiziksel koşullar sebebiyle kaygı yaşayabilir, derslerinize odaklanmakta güçlük çekebilirsiniz. 

Yeni eğitim öğretim dönemine uyum sağlayabilmek, birey olarak kendi zihinsel ve duygusal dünyanızı yeniden inşa etmek için; 

  • Kendinize zaman tanıyın, kendinize güvenin, iletişim ve problem çözme becerilerinizi geliştirin. 
  • Kendinizi ve çevrenizi gözlemleyin, yeniliğe açık ve hoşgörülü olun.  
  • Bir yükseköğretim kurumunda olmanın hayatınız ve gelecek planlarınız için önemini kavrayın. Okulun hayallerinize giden bir basamak olduğunu hatırlayın, okulu bırakmak, bölüm değiştirmek gibi konularda ani kararlar vermemeye çalışın.  

Akademik gelişiminizi devam ettirmek, uzaktan eğitimde derslerinizi takip etmek ve bu süreci verimli geçirebilmek için; 

  • Ders saatinden bir süre önce uyanın, kahvaltı yapın.  
  • Ders materyallerinizi ders saatinden önce hazırlayın. 
  • Ders saatlerinizde farklı kıyafetler giyinin. Okula gider gibi hazırlanın. Ev ile ders saatini birbirinden ayırmak motivasyonunuzu artıracaktır. 
  • Sınıf ortamından uzak olmak dikkatinizi daha çok dağıtacaktır, bu nedenle ders saatlerinde dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durun.  
  • Kendinize çalışma alanı oluşturun.  Derslerinizi masa ve sandalye ile hazırladığınız sessiz bir ortamda takip edin.  
  • Ders aralarında çalışma ortamınızdan uzaklaşın. Arkadaşlarınızla iletişim kurun. 
  • Ders dinlerken mutlaka not alın. Notlar online olarak sizinle paylaşılsa bile kendi cümlelerinizle not tutmak öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. 
  • Derslerinizi düzenli olarak takip edin. Ders takibinde sorun yaşarsanız mutlaka danışmanlarınıza ulaşın. 
  • Verilen ödevleri yapmayı ihmal etmeyin. 

Hayat yolculuğunda zorlu dönemler kaçınılmazdır. Bu dönemler pek çok dönüşümü de beraberinde getirmektedir. Zorlu süreçler büyümeyi, gelişmeyi ve ilerlemeyi içinde barındırır. Önemli olan bu gibi dönemleri en az hasarla atlatabilmektir.  Pandemi günlerini geride bıraktığımızda gerek bireysel gerekse toplumsal anlamda bu süreçteki deneyimlerimizi değerlendirerek daha bilinçli, donanımlı, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hayatımızı devam ettirmeyi hedeflemeliyiz. 

Rehberlik Ve Psikolojik Danışman
Burcu DURAN GÖK