Pandemide Psikolojik İyi Oluş

İnsanlık tarihi gerek toplumsal gerekse bireysel anlamda pek çok sınavdan geçmiştir. Kıtlıklar, savaşlar, salgın hastalıklar vb. olgular insanları dünya üzerinde var olduğundan beri tehdit etmeye devam etmektedir.

Bugünlerde Covid-19 virüsü ile başlayan ve tarihte pek çok örneğini görebileceğimiz pandemi insanoğlunun 21.yy’ın ilk çeyreğinin sonu yaklaşırken karşılaştığı yeni bir tehdit olarak karşımıza çıkmıştır.

Bu süreçte Covid-19 virüsünün ne olduğu, nasıl bulaştığı ve bu virüsten korunma yolları hakkında pek çok bilgi edindik.  Ancak pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde fiziksel sağlığımızı korumamız kadar ruh sağlığımızı korumamız da önem arz etmektedir.

Fazlasıyla maruz kaldığımız pandemi haberleri ve olumsuz haberlerin getirdiği korku, kendimiz ya da sevdiklerimizin sağlık durumları hakkında korku ve endişe hali, sosyal mesafelendirmenin gerektirdiği evde kalma durumu ve buna bağlı olarak sosyalliğin azalması, yıllardır alıştığımız günlük rutinimizin bozulmasıyla hissedilen kaygı, belirsizliğin verdiği endişe psikolojik iyi oluşumuzu olumsuz etkilemektedir.

Olağandışı bir durum olan salgının bizlerde yarattığı psikoloji olası ve anlaşılır olmakla birlikte bu duruma uyum sağlamak ruh sağlığımızı koruyarak bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmamıza yardımcı olacaktır.

İçinde bulunduğumuz süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmek adına öncelikle güvenilir kaynaklardan bilgi almalıyız. Gündemimizde sürekli Covid-19 bulunmamalı, aşırı derecede habere maruz kalmamalıyız. Sorumluluklarımıza odaklanmalı gündelik işlerimizi aksatmamaya özen göstermeliyiz. Sevdiğimiz kişilerle iletişim halinde kalmalı onlarla duygularımız hakkında konuşmalıyız. Sağlıklı beslenmeli, yeterince uyumalı, kişisel hijyenimizi aksatmamalıyız. Kendimize zaman ayırmalı, ev içinde keyif aldığımız aktiviteler yapmalı, yeni hobiler edinmeliyiz. Kişisel gelişimimize katkı sağlamalı, geleceğe dair planlar yapmaktan vazgeçmemeliyiz. Hem kendimizin hem çevremizin sağlığı ve güvenliği için alınan tedbirlere azami şekilde uymalıyız. Umutsuzluğa kapılmamalı bu sürecin geçici olduğunu unutmamalıyız.

Eğer yoğun kaygı durumunda olduğunuzu hissediyor bununla kendi kendinize baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız destek almaktan çekinmeyin.

Rehberlik ve Psikolojik Danışman
Burcu Duran Gök