HER DÖNEM YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Sevgili Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu 2018-2019 eğitim-öğretim dönemi öğrencileri.
Hayat her zaman devinim içerisindedir. Her son yeni bir başlangıçtır. Bu başlangıçlar kaygı, korku, şaşkınlık, heyecan ve yeniliği birlikte barındırır. Her başlangıç bizleri yeniler, kendimizi tanımayı, kim olduğumuzu, neden var olduğumuzu, hayatta neler yapabileceğimizi adım adım bulmamızı sağlar. Doğduğumuz andan itibaren karşılaştığımız her başlangıç bir uyum süreci gerektirir ve bizler bu yeniliklere uyum sağlamalıyız. Bu uyum var olmamız, güvende kalmamız için en gerekli adımlardan biridir.
Pek çok gelişim evresini geçerek ulaştığınız genç yetişkinlik döneminin getirdiği psikolojik ve fiziksel değişimlerle birlikte; birçok sınav sürecinden geçerek geldiğiniz yeni bir eğitim serüveni sizleri yeni bir başlangıca hazırlıyor. Bu eğitim serüveni diğer eğitim serüvenlerinizden farklı olarak sizlerin yetişkin bireyler olma yolunda sosyal, kişisel, akademik vb. yenilikle karşılaşacağınız bir süreçtir. Bu yeniliklere uyum sağlamak için birey olarak mücadele etmeniz gereken, her bireyin kendi hikâyesini yazmaya başlayacağı bir dönem olacaktır.

Diğer eğitim öğretim dönemlerinden farklı olarak yükseköğretim dönemi bireylerin duygusal süreçlerini bilinçli bir şekilde yürüterek aynı zamanda bilimsel çalışmalarına ağırlık verdiği, araştırma, neden-sonuç ilişkisi kurma, sorgulama, tartışma, üretme sürecine geçtiği bir dönemdir.

Bireyin kimlik arayışı, kendini tanıma, kendi zihinsel ve duygusal yapısını yeniden inşa etme, farklılıkların varlığını kabul etme, bu farklılıklara uyum sağlama, kendi sorumluluklarını alma, kendini yönetme becerilerinin arttığı, sorumluluklarla birlikte özgürlüğün daha fazla hissedildiği bir dönemdir.

Bunların yanı sıra yükseköğretim süreci, bireyin evrensel değerler çerçevesinde bilimsel gelişmelere katkı sağlayacağı akademik ilerlemeyi barındırır.

Bütün bunların ekseninde yükseköğretim süreci; kendinizi tanıma, yeterliliklerinizi geliştirme süreci ve kariyer yolculuğunuzun en önemli basamağı, gelecekte ki “siz”in temelidir.

Çevresel, sosyal ve kişisel alanda birçok değişimle karşılaşacağınız bu sürece uyum sağlayabilmek yeni bir düzenin işlemesi için oldukça önemlidir. Farklı kültürlere, kişiliklere, özelliklere sahip insanlarla tanışmak ve arkadaşlık kurmak, akademik takibinizi sağlamak, dersleriniz için gereken çalışmaları yapmak, bütün sorumluluklarınızı tek başınıza üstlenmek, bunların yanı sıra şehir dışından gelen öğrencilerin evine, aile ve arkadaşlarına özlem duyması gibi pek çok yenilikle mücadele etmeniz gerekecektir.
Bu dönemde karşılaşılan değişkenlerle ve sorunlarla baş etmek, sürece uyum sağlamak için kendinize zaman tanıyın, kendinize güvenin, iletişim ve problem çözme becerilerinizi geliştirin. Kendinizi ve çevrenizi gözlemleyin, yeniliğe açık ve hoşgörülü olun. Bir yükseköğretim kurumunda olmanın hayatınız ve gelecek planlarınız için önemini kavrayın. Okulun hayallerinize giden bir basamak olduğunu hatırlayın, okulu bırakmak, bölüm değiştirmek gibi konularda ani kararlar vermemeye çalışın. Sosyal etkinliklere, kulüp faaliyetlerine ve organizasyonlara katılarak hem sizinle benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışın hem kişisel gelişiminize katkı sağlayın. Yeni başlangıçları heyecanla karşılayın.

Yaşadığınız sorunların çözümünde tek başınıza etkili olamayabilirsiniz. Bu durumlarda bir uzmandan destek almanız faydalı olacaktır.
PDR Birimi yaşadığınız sorunlarda yıl boyunca destekçiniz olacaktır.

PDR Uzmanı Burcu Gök’ün tüm yazılarını okumak için tıklayın…