Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI

Program Tanıtım Söyleşileri
Ders Bilgileri
Sektörle Yapılan Eğitim İş Birliklerimiz

DÜZEYİ: Ön lisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)” ‘nde tanımlanan “Kısa Düzey (Short Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” ‘nde  tanımlanan 5. düzey yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme  Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan 5. düzey yeterliliklerini sağlamaktadır.

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI Ön lisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.

Programın Amacı:

Ülkemizdeki tüm sektörlerde bilgi işlem elemanı talebi yüksektir ve bu talep her geçen gün artmaktadır. Programın amacı, güncel yazılım dillerini kullanarak temel yazılım algoritmalarını oluşturmak ve yazılım geliştirmek konusunda uzmanlaşan programcılar ile işletmelerin bilgisayar sistemlerinin kurulumu ve sürekliliğinin sağlanmasında teknik destek elemanı olarak çalışabilecek teknikerler yetiştirmektir.

Program, bilgisayarla ilgili genel bilgiler yanında sistem, yazılım geliştirme ve donanım gibi alanlarda beceri kazandırmak amacı ile düzenlenmiştir. Yaşanan ekonomik gelişmeler iş yaşamını derinden etkilemekte ve e-iş ve e-ticaret olarak adlandırılan yeni yöntemleri devreye sokmaktadır. Firmalar işlerini ve ticaretlerini bu tür elektronik platformlara taşırken ve çalışmalarını bu yöntemlerle sürdürürken nitelikli bilgi teknolojisi elemanlarına gereksinim duymaktadır.
Bölüm mezunları, yazılım geliştirme, masaüstü yayıncılık, bilgisayar ağları ve internet servisleri yanında, tüm bilgisayar uygulamaları alanlarında programcı, sistem yöneticisi, operatör gibi görevleri yürütebilecek şekilde donatılmış olarak yetiştirilmektedir.

Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama, bilgisayar kullanımı, yazılım geliştirme (local, Intranet veya internet ortamlarında), donanım, bakım-onarım, bilgisayar ağlarının kurulumu ve yönetimi ile ilgili bir bölümdür. Yeni bin yılda bilgi toplumu olma yolundaki ülkemizde, büyük gereksinim duyulan bir alanda meslek edindirmek amacıyla açılan bu bölüm, programında bilgisayar donanım ve yazılım teknolojileri üzerine kurulu dersleri bulundurur. Mezunlar başta sanayi kuruluşları olmak üzere yazılım firmaları, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo-televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, eğitim, lojistik firmaları  ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptirler.

Programın Öğretim Dili:

Bu Programın öğretim dili Türkçe’dir. İsteyen öğrenciler bir yıl süre ile İngilizce hazırlık eğitimi alabilirler.

Programın Ana Dersleri İçin Tıklayınız

Zorunlu Dersler: YÖK veya Yüksek Öğretim Kurumları tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.

Meslek Dersleri: Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri, Algoritma ve Programlama, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sayısal Elektronik, Bilgisayar Ağları ve İşletim Sistemleri, C Programlama, Görsel Programlama, Web Programlama, Yazılım Kalite Güvencesi ve Test Teknolojileri, Büyük Veri ve Analitikler, İnternet Tabanlı Programlama, Nesne Tabanlı Programlama, Çevik Programlama, Mobil Programlama, Oyun Programlama, Siber Güvenlik  gibi sektörün beklentilerine uygun olarak seçilmiş mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir.  

Seçmeli Dersler: Öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilecektir.

Staj: Program öğrencileri öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgilerini pekiştirmek, staj uygulaması yapacakları iş yerlerindeki sorumlulukları, ilişkileri, organizasyonu, yeni teknolojileri ve süreçleri tanımak, laboratuvar uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek üzere mesleki eğitimlerinin sonunda 30 günlük zorunlu stajlarını yaparak mezun olmaktadırlar. Öğrendikleri teorik bilgileri sahada uygulama imkânı bulan öğrencilerimizin staj dönemleri, kariyer danışmanları tarafından titizlikle takip edilmektedir. 

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabileceklerdir.

· Bilgisayar Mühendisliği
· Bilgisayar Bilimleri
· Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
· Bilişim Sistemleri Mühendisliği
· Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
· Endüstri Mühendisliği
· Fizik
· Fizik Mühendisliği
· İstatistik
· İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
· Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
· Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
· Meteoroloji Mühendisliği
· Uzay Mühendisliği
· Yazılım Mühendisliği
· Yönetim Bilişim Sistemleri