Otel Lokanta Ve İkram Hizmetleri Bölümü
AŞÇILIK PROGRAMI

DÜZEYİ: Ön lisans, TYYÇ: 5. Düzey, EQF-LLL: 5. Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
AŞÇILIK programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)” ‘nde tanımlanan “Kısa Düzey (Short Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” ‘nde tanımlanan 5. düzey yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan 5. düzey yeterliliklerini sağlamaktadır.
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere AŞÇILIK Ön Lisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.
Programın Amacı: Aşçılık Programı’nın amacı; yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyaç duyduğu, temel mutfak tekniklerine hâkim, hijyen ve sanitasyon kurallarını bilen, gıda güvenliği standartlarına uygun üretim yapabilen, yaratıcı ve yenilikçi aşçılar yetiştirmektir. Program, Türk ve dünya mutfağına ait yemeklerin hazırlanması ve sunumu konularında öğrencileri uygulamalı olarak eğiterek sektörde çalışmaya hazır profesyoneller yetiştirmeyi hedefler.
Programın Öğretim Dili: Bu Programın öğretim dili Türkçe’dir. İsteyen öğrenciler bir yıl süre ile İngilizce hazırlık eğitimi alabilirler.
Programın Ana Dersleri:
Zorunlu Dersler: YÖK veya Yüksek Öğretim Kurumları tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.
Mesleki Dersler: Gastronomiye Giriş, Beslenmenin Temel İlkeleri, Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon, Menü Planlama, Türk Mutfağı Kültürü, Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknikleri, Fırıncılık, Dünya Mutfak Tarihi, Soğuk Mutfak, Ziyafet ve Catering Hizmetleri, Yöresel Mutfak, İçecek Bilimi ve Önoloji, Temek Pastacılık, Özel Beslenme, Dünya Mutfağı Seçmeli Dersler: Öğrencinin bireysel gelişimi, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, disiplinler arası çalışmalar, girişimcilik, yabancı dil ya da kişisel gelişime yönelik derslerden oluşmaktadır.
Staj: Program öğrencileri öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgilerini pekiştirmek, sektöre ilişkin uygulamaları ve süreçleri tanımak amacıyla 30 iş günü zorunlu stajlarını tamamlayarak mezun olurlar. Staj dönemi, kariyer danışmanları ve akademik danışmanlar tarafından yakından takip edilmektedir.
Dikey Geçiş İmkanları: Program mezunları DGS ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:
- Gastronomi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Aile ve Tüketici Bilimleri
- Beslenme ve Diyetetik
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği