SIKÇA SORULAN SORULAR

MESLEK YÜKSEKOKULUMUZ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Meslek Yüksekokulunuzun temel felsefesi nedir?

Ülke ekonomisinin ve iş yaşamının ihtiyacı olan, nitelikli işgücünü, çağdaş, demokrat ve analitik düşünceye sahip, sanayi ile işbirliği içinde bireyler olarak yetiştiren bir meslek yüksekokulu olmak temel felsefemizdir.

Meslek Yüksekokulunuzun Bursları Nelerdir?

Meslek Yüksekokulumuzu tercih ederek yerleşen öğrencilere Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Burs Yönergesi kapsamında verilen burslar aşağıdadır.

Burslu olarak yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs karşılıksız olup tercih ve eğitime destek bursu eğitim-öğretim süresince devam eder. Başarı bursu ise bir yıl olup ve verilen burslar sadece öğretim ücretini kapsar. Barınma, beslenme, ulaşım vb. giderler burs kapsamı dışındadır.

ÖSYM BURSU

ÖSYM tarafından Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu burslu programlarına yerleştirilen öğrencilere verilen ve sadece öğretim ücretini karşılayan burslardır.

DÖNEM BAŞARI BURSU

Dönem Başarı Bursu: İkinci yarıyılın sonunda başarısız dersi bulunmayan ve genel not ortalaması en az 3,50 olan öğrencilere sağlanan burslardır. Burs oranları aşağıdaki şekildedir.

  1. 3,50-3,59 % 30
  2. 3,60-3,69 % 40
  3. 3,70-3,79 % 50
  4. 3,80-3,89 % 60
  5. 3,90-4.00 % 70

EĞİTİME DESTEK BURSU

Eğitime Destek Bursu: Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu programlarına kaydını yaptıracak öğrencilere aşağıda belirlenen oranlarda burs sağlanır

İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK SINIFI İÇİN SAĞLANAN BURSLAR

*İsteğe bağlı hazırlık sınıfına kaydolacak öğrencilere; programların burs oranına bakılmaksızın %50 Mütevelli Heyet Bursu verilir.

Meslek Yüksekokulunuza girmek için hangi koşulların sağlanması gerekmektedir?

Yüksekokul’a;

a)ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme işlemleri sonucunda kayıt yaptırma hakkı elde edenler,

b)İlgili mevzuat hükümlerince kayıt yaptırma hakkı kazanan yabancı öğrenciler,

c)İlgili mevzuat gereğince yatay geçiş hakkı kazananlar,

ç)Yüksekokul tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan esaslara göre kabul hakkı kazananlar,

d)Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlara başvuran adaylara Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenen esaslar çerçevesinde Yüksekokul tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre, öğrenci kabul edilir.

Meslek Yüksekokulunuzda barınma olanağı var mıdır?

Meslek Yüksekokulumuzun yurdu bulunmamaktadır. Yurtta kalmak isteyen öğrencilerimiz Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı devlet yurtlarında kalmaktadır.

Kütüphanenizin olanakları nelerdir?

Sanal kütüphane ile desteklenen binlerce yayına sahip olan kütüphanemiz mevcuttur.

Meslek Yüksekokulunuza ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Otobüs ile,

  • Kadıköy’den 14 ŞB veya 13 numaralı otobüsler ile Pınar Sitesi durağında inip okulumuza ulaşabilirsiniz.
  • Bostancı’dan 10 veya 19D,
  • Üsküdar’dan 16M,
  • Çekmeköy’den 14 ŞB numaralı otobüse binip Pınar Sitesi durağında inip Adıgüzel Anaokulu’nun ilerisinden sola dönüp okulumuza ulaşabilirsiniz.

Metrobüs ile,

  • Uzunçayır durağından Ferhatpaşa minibüsleri ile Pınar Sitesi durağında inerek okulumuza ulaşabilirsiniz.

Metro ile,

  • Taksim’den binip Uzunçayır durağında inip Ferhatpaşa minibüsü ile Pınar Sitesi durağında inerek okulumuza ulaşabilirsiniz.

ÖĞRENCİ İŞLERİ BİRİMİNE VE EĞİTİM-ÖĞRETİME YÖNELİK SIKÇA SORULAN SORULAR

Öğrenci Otomaysan  Sistemi (OBİS) ile neler yapabilirim.

Ders seçimi yapabilir, sınav sonuçlarınızı görüntüleyebilir; Devam devamsızlıklarınıza bakabilir, Müfredatınızda bulunan  dersleri görebilir , Derslerinizle ilgili not dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

Obs sisteminde nereden giriş yapabilirim?

www.adiguzel.edu.tr den öğrencilerimiz linkinin içeriğinden Öğrenci Bilgi Yönetimini tıklayarak veya http://obs.adiguzel.edu.tr/oibs/ogrenci/login.aspx linkinden Öğrenci Giriş ekranına tıklayarak kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

Öğrenci Kimliğim Kayboldu/tahrip oldu nasıl yenileyebilirim?

Mali İşleri Birimine dilekçe ile başvurarak, yeni öğrenci kimlik kartınızı çıkartabilirsiniz.

Meslek Yüksekokulunuzda Ders kaydı ne zaman yapılır?


Her yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde, öğrenim ücretini ödeyerek kayıt yenileyen öğrenci, daha önce aldığı fakat başarısız olduğu dersler öncelikli olmak üzere, o yarıyıl için öğrenci otomasyon sisteminden ders seçimini yapar ve danışman öğretim elemanının onayı ile kesin ders kaydını yaptırır.

Yarıyıl ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyıl derslere ve sınavlara giremez. Öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Derslere Devam zorunluluğu var mıdır?

Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğu, teorik derslerde toplam ders saatinin en az %70’i ve uygulamalı derslerde %80’i kadardır. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler yarıyıl sonu/yılsonu sınavlarına giremez ve harf notu olarak FZ alırlar. Söz konusu öğrenciler dersi tekrar aldıklarında derse devam etmek zorundadır. Programda ders değişikliği halinde de yeni derse devam etmeleri gerekir. Öğrencilerin devam durumları, dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirilir

Devam, devamsızlık durumlarımı nereden görebilirim?

Öğrenci otomasyon sisteminizden görebilirsiniz. Otomasyon sisteminizde devamsızlıklarınızı görüntüleyemediyseniz; dersi veren Öğretim Elemanından öğrenebilirsiniz.

Hangi durumlarda devamsızlık dikkate alınmaz?

Yurt içi ve yurt dışı sportif, kültürel, bilimsel ve sanatsal faaliyetlere katılan öğrencilere Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile verilecek izinler devamsızlık olarak kabul edilmez. Bunun dışında öğrencilerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

Alttan aldığım derslerde devam zorunluluğum var mıdır?

FZ ile kaldığın derslerde derse devam zorunluluğun vardır.

Raporlu olduğum günler devamsızlıktan düşülür mü?

Rapor alan öğrenci derse devam etmemiş olarak kabul edilir. Devamsızlıktan düşülmez.

Devamsızlıktan kaldığım bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilir miyim?

Devamsızlık nedeni ile sınava girme hakkını kaybettiğiniz için yarıyıl sonu sınavlarına katılamazsınız.

Danışmanımdan hangi konularda bilgi alabilirim?

 Akademik danışmanlarınızdan Eğitim öğretimle ilgili her konuda yardım alabilirsiniz. Ayrıca Çarşamba günleri öğleden sonra yapılan Akademik ve Kariyer Danışmanlığı saatlerinde Kariyer olanaklarınız, staj ve iş bulma konularında da sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Önceki üniversitemden muaf olmak istediğim derslerle ilgili ne yapabilirim?

Akademik takvimde belirtilen tarihler içerisinde Transkript ve ders içerikleriyle birlikte muaf olmak istediğiniz derslerinizi dilekçe ile birlikte Yazı İşleri Birimine teslim edebilirsiniz. Bu tarihler dışında yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvurunuz sonuçlanıp intibakınız kesinleşene kadar derslere devam etmeniz gerekmektedir.

Muafiyetler Öğrenci otomasyon sistemine ne zaman işleniyor?

Program ya da Bölüm Başkanlarından gelen intibak raporlarının Yönetim Kurulu onayından sonra muafiyetler sisteme işlenmektedir. Öğrenci muafiyet sonuçlarının takibinden sorumludur.

Birinci sınıfta kaldığım dersler için, ikinci sınıfta ek bir ücret ödüyor muyum?

Hayır, ek bir ücret ödenmiyor. Bununla birlikte not ortalamanızın durumuna göre alabileceğiniz azami AKTS kredisi değişeceğinden alttan aldığınız dersleri tamamladıktan sonra 2. Sınıftan almanız gereken bazı dersleri alamayabilirsiniz. Akademik Danışmanınızdan konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz

Muafiyet sınavları hangi dersler için geçerli değildir?

Yönetim Kurulu Kararı ile muafiyeti uygun görülen dersler için her akademik dönemin başında muafiyet sınavı açılır.

Kişisel konularda sorunum olursa ne yapmam gerekir?

Bir sorununuz olursa öncelikle bunu danışmanınıza ve PDR Birimi ile paylaşmanız ve gerektiği durumlarda da Bölüm Başkanı, Program Başkanı, Yüksekokul Sekreteri, Müdür Yardımcısı ve en son olarak MYO Müdürü ile görüşebilirsiniz.

Ders programımı nasıl öğrenebilirim?

Ders programlarımızı web sayfamızda bulabilirsiniz. Yapılmış olan değişiklikler web sayfamızda güncellenmektedir. . Yapılabilecek olası güncellemeler için programı hafta başlarında kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır.

Ortak / seçmeli derslerin hangi sınıfta olduğunu nereden öğrenebilirim?

Ders programlarında ders adının altında parantez içinde belirtilmiş olan sınıfları rahatlıkla görebilirsiniz.

Derslerimi seçtikten sonra danışman onayına gönderdim ve danışmanım da gerekli onayı verdi. Ancak derslerimde bir değişiklik yapmak istiyorum ama başarılı olamıyorum. Ne yapmalıyım?

Danışman sizin yaptığınız kayıtları onayladıktan sonra sizin bir işlem yapmanız mümkün değildir. Ancak danışmanınız kayıt yenileme (ders seçimi) dönemi süresince danışmanı olduğu öğrencilere ilişkin ders kayıt bilgilerinde istediği değişikliği yapabilir. Bu konuda danışmanınızla irtibata geçmelisiniz.

Kayıt dondurmak istiyorum, nasıl dondurabilirim?


Öğrencilerin kaydı Mütevelli Heyet tarafından belirlenen öğretim ücretini ödemek koşuluyla ve haklı-geçerli nedenlerle, Yönetim Kurulu’nun kararı ile bir defada en az bir dönem, en çok iki dönem dondurulabilir. Kaydı dondurulan öğrenci, eğitim-öğretim faaliyetlerine katılamaz ve sınavlara giremez. Kayıt dondurma isteklerinin dönem başında ve eğitim-öğretime başlama tarihinden itibaren üç hafta içinde yapılması gerekir. Bu süreden sonra kayıt dondurma başvurusu kabul edilmez.

Kayıt dondurdum sınavlara girmem gerekecek mi?


Kaydı dondurulan öğrenciler, eğitim-öğretim faaliyetlerine katılamaz ve o dönemdeki ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına giremez. Kayıt dondurma başvurularının akademik takvimde belirtilen sürelerde yapılması gerekir.

Hangi gün hangi sınavın olacağını nerden öğrenebilirim?

Sınav tarihlerimizin web sayfamızda duyuruları yapılmaktadır. Web Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Hastaydım, sınavlara giremedim, raporumu nereye teslim etmeliyim?

Geçerli bir neden ile ara sınava giremeyen öğrencilere Yönetim Kurulu’nun kararı ile mazeret sınavı hakkı verilebilir. Öğrencilerin mazeret sınavı hakkından yararlanabilmeleri için mazeretlerinin sona ermesini izleyen yedi iş günü içinde Yazı İşleri Birimi’ne yazılı başvuru yapmaları gerekir.

Mazeretleri ilgili Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler sınav haklarını ilgili Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında kullanır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.

Sınav sonucumun hatalı olarak hesaplandığını düşünüyorum, nereye başvurabilirim?

Öğrenciler ara sınav, yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavlarının sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihi izleyen yedi gün içinde maddi hata nedeniyle itiraz edebilirler. İtiraz, ilgili yönetim kuruluna sunulmak üzere yüksekokul müdürlüğüne dilekçe verilerek yapılır. Süresinden sonra yapılan itirazlar kabul edilmez.

Yarıyıl Sonu ve Bütünleme Sınavlarının Mazereti var mıdır?

Hayır, Yarıyıl Sonu ve Bütünleme Sınavlarının Mazereti yoktur.

Sorumlu olarak geçtiğim (DD ve DC ) dersleri tekrar etmem ile ilgili nereden bilgi alabilirim?

Akademik Danışmanızdan bilgi alabilirsiniz.

Mezun olabilmem için not ortalamam en az kaç olmalıdır?


Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için ilgili programın ders ve diğer yükümlülüklerini başarı ile tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. 120 AKTS Kredilik Eğitim – Öğretim faaliyetini başarı ile tamamlamış ise diploma almaya hak kazanır.

Not ortalamam 2.00 üzerinde ancak birkaç ders notum DC ve DD’dir. Mezun olabilir miyim?


Genel not ortalaması 2.00 üzerinde olup DC ve DD harf notu olan öğrenciler başarılı kabul edilir ve mezuniyeti hak eder.

Birinci Sınıfı bitirdiğimde 2.00 ortalamayı sağlayamadıysam DD ve DC olan derslerimi tekrar etmek zorunda mıyım?

Hayır değilsin. 4 dönem sonunda 2.00 ortalamayı sağlayamadıysan DD ve DC olan derslerinden yeterli sayıda tekrar etmek ya da not yükseltme sınavlarına girmek zorunda kalabilirsin bunun için Akademik Danışmanından gerekli yönlendirmeyi alabilirsin.

Hangi durumlarda ders tekrarı yaparım?


Yarıyıl veya yılsonu sınavları sonucunda, bulunduğu güz veya bahar yarıyılı derslerinden FZ, FF, FD notlarını alarak, bu derslerden başarısız olan öğrencilerin genel not ortalamalarına bakılmaksızın, bir sonraki yıl dersin açıldığı yarıyılda, öncelikle başarısız oldukları dersleri yeniden alırlar.

Hangi durumlarda bütünleme sınavına girilebilir?

Yarıyıl sonu sınavına girmek için gerekli olan koşulları yerine getirmiş olmasına karşın yarıyıl sonu sınavına giremeyen ya da başarısız olan öğrenciler için bütünleme sınavı hakkı verilir.

Ders Harf notu DC ve DD olan dersleri tekrar etmek zorunda mıyım?


Öğrenciler DD ve DC notu aldıkları derslerden bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerince başarılı kabul edilmiş olsalar dahi not ortalamalarını yükseltmek amacıyla söz konusu dersleri tekrar alabilir. Bu durumda öğrencinin almış olduğu en yüksek not başarı notu olarak kabul edilir.

Not ortalaması nasıl hesaplanır ?

(1) Dönem not ortalaması; bir öğrencinin bir dönemde aldığı derslerin yerel kredi değerleri ve başarı katsayıları çarpımı ile elde edilen değerlerin toplamının, o dönemde alınan derslerin kredilerinin toplamına bölünmesiyle elde edilir. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

(2) Genel not ortalaması; bir öğrencinin almış olduğu derslerin yerel kredi değerleri ve başarı katsayıları çarpımı ile elde edilen değerlerin toplamının,  alınan derslerin kredilerinin toplamına bölünmesiyle elde edilir. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

(3) Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen derslerden alınan en yüksek not dikkate alınır.

Ders Başarı notum nasıl oluşuyor?


Her dersin; ölçme değerlendirme yöntemi ve ders planı kapsamındaki çalışmaların ders başarısının ölçümünde etki oranı ders müfredatında belirtilir ve dersin öğretim elemanı tarafından akademik yarıyıl başında öğrencilere duyurulur. Bir öğrenciye verilecek başarı notu, dönem başında belirlenen en az bir ara sınavda ve/veya sınav yerine geçebilecek proje, ödev ve benzeri çalışmalardan alınan notlarla, yarıyıl sonu sınavından alınan not dikkate alınarak hesaplanır.

Başarı notu nasıl hesaplanır?

Öğrenciler yarıyıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Ara sınavların ve varsa laboratuvar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev, devam ve kısa süreli sınavların ortalamasının başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’tır. Ancak belirtilen bu oranlar sabit kalmak koşulu ile kısa süreli sınav, ödev, proje çalışmalarının ve derse devam durumunun katkıları ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir.

Onur / Yüksek Onur belgesini kimler almaya hak kazanır?

Öğrenimleri süresince disiplin cezası almamış ve not ortalaması 3,50-4,00 arasında olan öğrenciler “yüksek onur öğrencisi”, not ortalaması 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler “onur öğrencisi” olarak kabul edilir ve bu öğrenciler için mezuniyetlerini takiben yüksek onur ya da onur belgesi düzenlenir.

DD ve DC Notlarımdan hangi durumda başarılı sayılırım?

Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.

Yaz okulu kapsamında başka üniversiteden ders alabilir miyim? 


Meslek Yüksekokulumuzda açılmamak ve Bölüm Başkanlığı ile Müdürlüğün uygun görmesi şartıyla başka üniversitelerden de dersler alınabilir.

Çift anadal yapabilir miyim? Nereden Bilgi Alabilirim?

Evet Gerekli şartları sağladıktan sonra Meslek Yüksekokulumuzda çift anadal yapabilirsiniz. Çift Anadal Koordinatörlüğünden gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Mezun olabilmek için tüm derslerimi tamamladım ama staj uygulamam devam ediyor, mezun olabilir miyim?

Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için ilgili programın ders ve diğer yükümlülüklerini başarı ile tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması ve 120 AKTS’lik ders alması gerekir.
Tüm yükümlülüklerinizi tamamlamadan mezuniyet işlemleriniz başlamaz.
Öğrenci tüm derslerini başardığı halde zorunlu staj uygulamasını tamamlamamış ise, staj uygulamasını tamamlayıncaya kadar mezun olamaz. Bu durumda olan öğrenci her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

Mezun olabilmek için tüm derslerimi tamamladım, stajımı da bitirdim, başarısız dersim de olmamasına rağmen genel not ortalamam 2,00 altında kalıyor, nasıl mezun olabilirim?

Normal öğretim süresinin sonunda başarısız dersi olmadığı halde Yönetmelikte belirlenen asgari not ortalaması şartını sağlayamayan öğrenciler, ilgili akademik yılın ek sınav döneminde üç dersi geçmemek üzere koşullu başarılı oldukları derslerden ek sınav talep edebilir.

Mezun oldum, geçici mezuniyet belgemi/diplomamı ne zaman alabilirim?

Kayıtlı olduğunuz Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile mezuniyetinizin onaylanması sonrasında diplomanız hazırlanana kadar ilgili /yüksekokulunuz sekreterliğinden geçici mezuniyet belgenizi alabilirsiniz. Diplomanız en geç üç ay içinde hazır olacaktır. Diplomanızı teslim alırken mutlaka geçici mezuniyet belgenizin aslının teslim edilmesi gerekmektedir.
Eğer Sağlık programlarından mezun olduysanız diplomanız hazırlandıktan sonra tescil işlemleri için İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilecektir.

Geçici mezuniyet belgemi kaybettim ancak diplomamı almam gerekiyor. Ne yapmalıyım?

Geçici mezuniyet belgesinin kaybı halinde, gazete ilanı ve dilekçe ile başvurmanız koşuluyla, Diplomanızı teslim alabilirsiniz. Diploma, öğrencinin kendisine veya yasal vekiline imza karşılığı teslim edilir.

Diplomamı kaybettim, ne yapmalıyım?

Diplomanın kaybı halinde, gazete ilanı ve dilekçe ile başvurulması koşuluyla, yeni diploma hazırlanır. Bu durumda, diploma üzerinde kaçıncı nüsha olduğu belirtilir.

Diploma eki nedir, nereden alınır?

Diploma Eki (DE), yükseköğretim kurumları tarafından diplomaya ek olarak verilen, uluslararası şeffaflığı artırmak ve alınan eğitim sonucunda edinilen yeterliliklerin akademik ve mesleki tanınırlığını kolaylaştırmak amacıyla verilen bir belgedir.
İngilizce olarak hazırlanmış Diploma Eki tüm Meslek Yüksekokulu mezunlarına Diplomalarıyla birlikte Öğrenci İşleri Birimi tarafından verilir.

Yatay Geçiş

Üniversitenize yatay geçiş ile gelmek istiyorum, başvurumu ne zaman nereye yapmam gerekir?

Yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Ocak ve Temmuz aylarında YÖK’ün ilan edeceği tarihlerde web sitemizde yayınlanmaktadır, başvuru koşulları ve tarihleri ile ilgili bilgiyi web sitemizdeki duyurulardan takip edebilirsiniz.

Son sınıf öğrencisiyim, yatay geçiş başvurusunda bulunabilir miyim?

Son sınıf öğrencileri ÖSYS sınavına girmiş olduğu yılda geçiş yapmak istediği program öğrenci almışsa ve öğrencinin puanı geçiş yapmak istediği programın taban puanına eşit veya yüksekse yatay geçiş başvurusunda bulunabilir.

Üniversitemde iki yıl üst üste hazırlık sınıfında başarısız oldum, üniversitenizde aynı programın eğitim dili Türkçe olan programı var, yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?

Hazırlık Sınıfında iki yıl üst üste başarısız olduysanız, öğrencilik hakkınızı kaybettiğiniz için yatay geçiş başvurusunda bulunamazsınız. ÖSYM’ye Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız olan Öğrencilerin Türkçe Öğretim Yapan Yükseköğretim Programlarına Yerleştirmeleri kapsamında başvuru yapabilirsiniz. Başvurular her yıl Ekim ayında ÖSYM tarafından ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.

Genel not ortalamam düşük ve başarısız olduğum dersler var, yine de yatay geçiş yapabilir miyim?

Merkezi yerleştirme puanınız ile ÖSYS sınavına girmiş olduğu yılda geçiş yapmak istediği program öğrenci almışsa ve puanınız, geçiş yapmak istediğiniz programın taban puanına eşit veya yüksekse yatay geçiş başvurusunda bulunabilir

Yatay geçiş başvurusu yaparken evraklarım eksikse başvuru yapabilir miyim?

Değerlendirme yapılması için başvuru sırasında ilan edilen tüm evraklarınızın olması gerekmektedir. Eksik evrak ile yapılan başvurular kabul edilmez.

ÖSYM puanım geçmek istediğim programın sınava girdiğim yıl puanından düşük ancak bir önceki yıldan yüksek, yatay geçiş yapabilir miyim?

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı ve o yıla ait geçmek istediği diploma programının taban puanı karşılaştırıldığından, ortalama ile geçiş şartlarını da sağlamıyorsanız yatay geçiş yapamazsınız.

Açıköğretim programına kayıtlı öğrenciyim, üniversitenizde örgün eğitime geçiş yapabilir miyim?

Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmeniz için, öğrenim görmekte olduğunuz programdaki genel not ortalamanızın 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğunuz yıldaki merkezi yerleştirme puanınızın, geçmek istediğiniz diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

Mezun olabilmek için staj yapmak zorunlu mudur?

Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin ön lisans diploması almaya,  mezuniyete hak kazanabilmeleri için eğitim öğretim süresince öğrenim gördüğü programa uygun işyerlerinde zorunlu stajlarını yapmaları gerekmektedir.

Mezun olabilmek için kaç gün staj uygulaması yapmalıyım?

Staj uygulama Süresi tüm ön lisans programları öğrencilerimiz için 20 iş gününden az olamaz.

Mezun olabilmek için staj uygulama mı  hangi gün / dönemlerde yapabilirim?

Öğrenimleri devam eden öğrencilerin stajlarını yaz tatiline rastlayan aylarda yapmaları esastır. Eğitim öğretim yılı yaz stajları, MYO Yönetim Kurulunun karar aldığı tarihler arasında yapılacaktır. Resmi tatil günleri ve Pazar günleri staj günü olarak değerlendirilmez.

Zorunlu staj uygulama süresinden fazla staj yapılabilir mi?


Hayır, yapılamaz.

Staj süresince devamsızlık yapma hakkım var mıdır?


Staj yapan öğrenciler staj yapılan iş yerinin yasal çalışma koşulları ile diğer disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallara uymak zorundadırlar. Stajyer izinsiz ve mazeretsiz üst üste staj süresinin %10’undan fazla devamsızlık yapamaz. Bu süreden fazla devamsızlık yaptığı işyeri tarafından bildirilen ya da danışman tarafından saptanan öğrencilerin stajına son verilerek durum MYO Müdürlüğüne bildirilir.

Staj süresinde mazeretli gitmediğim günler stajımdan sayılacak mıdır?


Staj sırasında hastalanan veya hastalık sebebiyle stajına üç günden fazla devam edemeyen ya da bir kazaya uğrayan stajyere ilişkin; SGK tarafından kurumun resmi e-posta adresine gelen raporluluk durumu veya işyeri tarafından kuruma bildirilen devamsızlık durumu Program Staj Komisyonuna ilgili kişiler tarafından bildirilir. Program staj komisyonunun değerlendirmeleri sonucunda, stajyerin raporu/devamsızlığı kadar gün staj süresine eklenir, ancak bu süre resmi staj süresinin yarısını geçemez. Geçtiği takdirde stajı geçersiz sayılır ve öğrenci stajı yeniden yapar.

Stajımı kendi bulduğum bir kuruluşta yapabilir miyim?

Evet, öğrencilerimize kendi buldukları kurum ve kuruluşlarda iş alanlarıyla ilgili olması koşuluyla staj yapma serbestliği tanınmıştır. Staj yerlerini bulamayan öğrenciler  Program Staj danışmanı veya Kariyer Planlama ve Geliştirme Birimine müracaat eder. Gerekli görüldüğü takdirde staj yerleri MYO Staj Eğitim ve Uygulama Kurulu tarafından da tespit edilebilir.

Stajım hangi durumlarda geçersiz sayılacaktır?

Aşağıda belirtilen durumlarda staj başarısız sayılır.

1-Yapılan stajın 30 iş gününden az olması,

2-Staj dosyasının Meslek Yüksekokulu tarafından belirtilen tarihe kadar teslim edilmemesi,

3-Stajın, Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenen dönem dışında yapılması,

4- Staj yapılan iş yeri yetkilisinin, öğrencinin görevini gereği gibi yapmadığını ve/veya disiplinsiz davranışlarda bulunduğu doğrultusunda görüş bildirmeleri,

5-Program Staj uygulama Komisyonu ve Staj ve Eğitim Uygulama Kurulunun hazırlanan staj dosyasını şekil ve içerik yönünden yetersiz bulması.

Sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyorum veya daha önce sigorta girişim vardı. Staj yapmak istersem yine de sigortalanacak mıyım?

 “Stajyer Öğrenci” olacağınızdan sizi sadece “iş kazası ve meslek hastalıkları’na karşı sigortalayacaktır. Bu sigorta emeklilik veya sağlık hizmetlerinden yaralanmanızı sağlamaz veya eğer hali hazırda sigortalı olarak çalışıyorsanız bu haklarınızdan yararlanmanızı engellemez.

Staj Uygulama dosyası nedir ve ne zaman teslim edilmedir?


Staj süresince yapılan çalışmalar, öğrenci tarafından staj dosyasına düzenli olarak işlenir ve staj yerindeki yetkili kişinin unvanı belirtilerek, ilgilinin kaşe ve imzası ile onaylanır.

İmza ve kaşe bulunmayan, üzerinde silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj dosyaları kabul edilmez. Öğrenci staj uygulama dosyasını stajın bitiminden sonraki ilk akademik yarıyılın belirtilen tarihine kadar teslim eder.

KARİYER PLANLAMA VE GELİŞTİRME BİRİMİNE YÖNELİK SIKÇA SORULAN SORULAR

KARİYER PLANLAMA ve GELİŞTİRME BİRİMİNE YÖNELİK:

Kariyer Planlama ve Geliştirme Birimi nedir?

Birim, öğrencilere kariyer hedeflerinin belirlenmesi ve kariyer planlamalarında danışmanlık hizmeti sunar. Özgeçmiş hazırlamalarına yardımcı olur. İş/staj duyuruları yapar ve öğrencilerin başvuruları konusunda yardımcı olur. Sektör seminerleri, kariyer günleri vb. etkinlikler düzenler.

Bireysel Kariyer danışmanlığı / koçluğu kapsamında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini de göz önünde bulundurarak birebir görüşmeler yapar, iş ve staj yerlerini belirlemede destek sağlar ve öğrencilere iş hayatına giriş konusunda destek olur. Ayrıca etkili ve başarılı özgeçmiş ile ön yazı hazırlama konusunda birebir görüşmeler yaparak, başarılı bir mülakat geçirebilmeleri için öğrencilerimize bireysel olarak destek sağlar.

MUHASEBE BİRİMİNE YÖNELİK SIKÇA SORULAN SORULAR

Programların ücretleri nelerdir? KDV dahil midir?


2020-2021 Eğitim Öğretim yılı öğrenim ücretleri (mevcut öğrencilerimiz için) 1. Öğretim için 21.900-TL (KDV Dahil), İkinci Öğretim için 20.900-TL (KDV Dahil), Hazırlık sınıfı 21.900.-TL (KDV Dahil)

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı’nda Yüksekokulumuza yeni kayıt olacak öğrenciler için öğrenim ücretleri en yakın zamanda açıklanacaktır.

Peşin ödemelerde indirim yapılıyor mu?


Peşin ödemelerde Tam Ücretli, %25 burslu, %50 burslularda %5 peşin ödeme indirimi uygulanır.

KMH hesabı neden öğrencinin üzerinden olmuyor?


KMH hesabı öğrencinin velisi üzerine oluyor, öğrenci üzerinden banka KMH hesabı açmıyor. Sadece öğrencinin bordrolu çalışıyor olması durumunda banka inisiyatifinde KMH açılabilmektedir.

Ödeme Şekilleri nasıl?


Peşin Ödeme:
 Banka havalesi ya da kredi kartına tek çekim.
Taksitli Ödeme: Taksitli Fiyat üzerinden %25 ‘ i banka havalesi / kredi kartı tek çekim olarak alınır, kalan tutar anlaşmalı olduğumuz kredi kartına 8 taksit ya da anlaşmalı bankalardan KMH hesabı açtırılarak 8 ay taksitlendirme yapılabilir.

Programlar arasında fiyat farklılığı var mıdır?


İkinci öğretim ve Birinci öğretim arasında fiyat farkı bulunmaktadır. Bunun dışında programlar arasında da fiyat farklılığı bulunmaktadır.