Ulaştırma Hizmetleri Bölümü

SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ PROGRAMI

sivilhavacilik-spot

Programın Amacı :

Küreselleşme ile sınırların ortadan kalktığı ve zaman kavramının daha da önem kazandığı günümüzde hızlı ve güvenilir kabul edilen havacılık sektörü dünyada ve ülkemizde olağanüstü bir hızla gelişmeye devam etmektedir. Havacılık sektörü hızla gelişirken aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman açığı da giderek artmaktadır. Uluslararası sivil havacılık organizasyonları ve kuralları, kabin memuru görev ve sorumlulukları, yolcu ilişkileri, acil durum kuralları, ilkyardım gibi konularda bilgi sahibi, iletişim becerileri yüksek ve yabancı dile hâkim kabin görevlisi açığı mevcut olup, yakın gelecekte de bu açığın kapanmayacağı açıktır.

Rekabetin yoğunlaştığı havacılık sektöründe çabuk karar verebilen, kavramsal düşünebilen ve aynı zamanda operasyonel düzeydeki faaliyetlere hâkim, çok yönlü ara elemanların yetiştirilmesi temel amacımızı oluşturmaktadır. Eğitim öğretim programımız öğrencilerimizin amacımıza hizmet eden niteliklere sahip olarak yetişebilmesi doğrultusunda hazırlanmaktadır. Mezun olan öğrencilerimiz, Havayolu İşletmeleri ve Havaalanlarının değişik faaliyet alanlarında ve aynı zamanda havacılık sektörüyle ilişkide olan diğer işletmelerde çalışabileceklerdir.
Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan sınav ile seçilmektedir. Meslek Yüksekokulun da yürütülmekte olan derslerin yanı sıra Kabin Memurluğu ile ilgili temel dersler çeşitli Havayolları yapılacak ile ortak protokol doğrultusunda verilecektir.

Bu programın amacı; yoğun rekabetin yaşandığı sektörde hızlı tepki verebilen, etkili iletişim becerilerine sahip, müşteri ilişkileri kuvvetli, çözüm odaklı, operasyonel düzeydeki faaliyetlere hakim, kabin hizmetlerini verebilecek ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla kabin görevlileri yetiştirmektir.

Mezun olan öğrencilerimiz, Havayolu İşletmeleri ve Havaalanlarının değişik faaliyet alanlarında ve aynı zamanda havacılık sektörüyle ilişkide olan diğer işletmelerde çalışabilecektir.

Programın Öğretim Dili:

Bu Programın öğretim dili Türkçe’ dir. İsteyen öğrenciler bir yıl süre ile İngilizce hazırlık eğitimi alabilirler.

Programın Ana Dersleri:
Zorunlu Dersler: YÖK veya Yüksek Öğretim Kurumları tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.

Meslek Dersleri: Mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir.  Meslek dersleri, yeterlik tablosuna göre eğitim kurumlarınca ilgili mevzuat çerçevesinde ders planından seçilerek uygulanacaktır.

Seçmeli Dersler: Öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilecektir.

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler.

• Havacılık İşletmeciliği
  • Lojistik Yönetimi